05.10.2020  1995

Автономна сонячна станція для дому - показники генерації протягом 2020 року.

Незалежність від мережі. Робота сонячної станції за 2020 рік

Це дачний будинок. В ньому мешкає сімя, точніше 4 людини. В одному помешканні знаходиться кухня та вітальня. В іншому – спальні кімнати.

Родина користується електроенергією кожного дня приблизно однаково:

 Вночі гріється вода у двох бойлерах. Встановлений двозонний лічильник. Він дозволяє економити на платіжках з 23:00 до 7:00.

• Вранці вмикається світло, електрочайник, сушиться волосся після душу, вариться кава, готується сніданок на індукційній плитці, та працює телевізор.

• Впродовж дня насос фільтрує воду у невеликому басейні, знову вмикаються бойлери. Роутер постійно робить Вай-Фай, а камери відеоспостереження записують як літають ворони, бігають коти та інколи заходять у гості білки.

• Вечеря. Працює мікрохвильовка. Треба вимити посуд та можна подивитися фільм. Залишається поставити телефон на зарядку та лягти спати.

Впродовж тижня періодично використовується праска та пилосос, газонокосарка. Коли треба щось «поламати», то вмикається болгарка, перфоратор та електропила.

Влітку працюють кондиціонери − в деяких кімнатах під кінець дня стає справді спекотно.

Взимку оселю гріють електричні конвектори та тепла підлога. Потужність всіх обігрівачів – 2.5 кВт, підлоги − 4.4 кВт.

Помешкання потребує великої кількості електроенергії:

Сезон

Місяць

Споживання, кВт·годин

Зима

Грудень

1590

Січень

1900

Лютий

1490

Весна

Березень

1550

Квітень

1300

Травень

960

Літо

Червень

650

Липень

600

Серпень

550

Осінь

Дітям в школу

520

Жовтень

560

Листопад

930

Будинок споживає 13 930 кВт·годин електроенергії протягом року. Точніше, спожив починаючи з жовтня 2019 року, до жовтня 2020 року.

Це 23 тисячі гривень (тариф дачника на е.е. 1.94грн/кВт·годину – вдень, 0.97грн/кВт·годину – вночі).

Це 7 240 кг СО2, 181 берізка та ялинка, 49 тисяч кілометрів шляху пройденого на автомобілі (такі коефіцієнти застосовує виробник інверторів Fronius).

генерація сонячної станції

Детальні дані споживання будинку нам надає система моніторингу станції. Сонячні батареї змонтовані на даху будинку-вітальні та на південному фасаді спального помешкання. Детальніше про комплектацію системи можна дізнатися на цій сторінці.

Повернемося до цифр:

За останній рік сонячні панелі забезпечили 19% потреб сім’ї, ще 10% − заслуга літієвих акумуляторів, 71% − використано з мережі.

• Зима

зима

Панелі генерують мізерні 213 кВт·годин енергії. Мережа практично повністю забезпечує будинок – 4 537 кВт·годин. Акумулятори дозволяють трошки заощадити. Вони заряджаються вночі по дешевшому тарифу. Вдень віддають накопичену енергію. Протягом трьох холодних місяців (а цього року не такі вже й холодні) використано 4 996 кВт·годин.

• Весна

веснаВже стає веселіше. Дім споживає 20% від сонця, ще 9% − від акумуляторів. Мережа все ще необхідна, адже забезпечує 71% всього споживання. 

• Літо

літо

 

Все, влітку можна відключати ввідний автомат :) Мережа дає нам лише 25%. Все інше – сонце, навіть енергія в акумуляторах накопичена впродовж дня.

Зі спожитих 1 847 кВт·годин, енергія сонця − це 1 379 кВт·годин.

Поки що повна незалежність неможлива, проте можна вагомо замістити частину споживання. Таким чином ми платимо менше кожного місяця. Ми не помічаємо як відключають світло. Ми захищаємо цілу купу дерев від вирубки та знижуємо викиди СО2 в атмосферу.