27.05.2019  5429

Плюси та мінуси сонячної станції

Ми за розвиток альтернативної енергетики в країні, але адекватно розуміємо, що сонячна станція підійде не всім. З одного боку, сонячна енергія є більш стійкою енергетичною системою, ніж звичайна електромережу. І в кінцевому підсумку дешевше, ніж електроенергія в довгостроковому плані. З іншого боку, вона вимагає значних фінансових вкладень "на вході" і підходить не для кожного типу нерухомості або площі.

Головне питання полягає в тому, переважують чи переваги сонячної станції її недоліки.

У цій статті ми розкриємо плюси і мінуси сонячної енергії, щоб ви могли вирішити для себе, чи має сенс використовувати вам сонячну станцію.

Переваги сонячної станції

• Енергетична незалежність
• Часткова або повна відсутність рахунки за електрику
• Вигідні інвестиції
• Мотивація держави ( "зелений" тариф)
• Екологічність
• Стала енергетична система
• Низькі експлуатаційні витрати
• Підвищує вартість майна при оцінці

Недоліки сонячної енергії

• Дорогий "вхід"
• Займає багато місця
• Зберігати енергію дорого
• Не можна перейти на повну автономність
• Не підходить для кожного типу нерухомості
• Немає сенсу, якщо ви орендуєте нерухомість

Переваги сонячної енергії

1. Енергетична незалежність

Традиційно більшість людей залежить від комунальників, які постачають їх електроенергією. Коли сітка виходить з ладу, тривалий час без електрики може викликати відчуття безпорадності.
У разі, якщо у вас є сонячна станція з накопичувачем енергії, ви можете отримувати електроенергію навіть у надзвичайних ситуаціях. Наприклад, якщо ви живете в місці з ненадійною електромережею.
Традиційна система енергопостачання також обмежує людей, які хочуть жити подалі від міської суєти. Адже сонячна станція може генерувати енергію там, де було б занадто дорого прокладати лінії електропередач.
Це звільняє від повного контролю над тим, де і як ви робите енергію. І з ростом цін на електроенергію, також приємно оплачувати фіксовану ставку протягом наступних кількох десятиліть.

2. Часткове або повне відсутність рахунки за електрику

А ви хотіли б оплачувати на одну комунальну послугу менше? Залежно від потужності сонячної станції ви можете частково або повністю покрити витрати на електрику.
Навіть якщо ви візьмете кредит на покупку сонячної станції, ви все одно будете насолоджуватися зниженими витратами на електроенергію. Але, при цьому, термін окупності проекту складе.

3. Станція - вигідна інвестиція

Ваші інвестиції в сонячну енергію принесуть прибуток в довгостроковій перспективі. В середньому, ви окупите свою станцію через 5-6 років, в залежності від індивідуальних особливостей системи. Крім цього, ви почнете отримувати прибуток від вашої станції. Фактично, протягом терміну дії Зеленого тарифу ми розраховуємо, що ви отримаєте приблизно 55 000 $.
Трохи порахуємо:
Припустимо, ви оформили "зелений" тариф в 2019 році. Енергоспоживання вашого будинку 200 кВт⋅ч / міс. і потужність станції 30 кВт. В середньому, щорічний дохід близько 5 000 $, а за 11 років сума становитиме приблизно 55 000 $. Ваша прибуток буде залежати від вартості електростанції, яка розраховується індивідуально.

4. Мотивація держави ( "зелений" тариф)

У багатьох країнах працюють державні програми, які мотивують громадян і підприємців використовувати альтернативні джерела енергії. Так, в Україні діє "зелений тариф" - завищена ціна, за якою держава купує електроенергію, отриману альтернативним екологічним способом. Це відмінний спосіб не тільки заощадити в довгостроковій перспективі, а й заробити на сонячній електростанції.

5. Екологічність

Отримання сонячної енергії за допомогою панелей абсолютно безпечне для навколишнього середовища. А то забруднення, яке виробляється при виробництві і транспортуванні сонячних систем, мізерно мало в порівнянні зі збитком від видобутку традиційних викопних.

6. Стійка енергетична система

Сонячна енергія є стійкою. Наприклад, нафта і газ - не стійкі тому, що ми споживаємо ці ресурси в міру їх використання.
Навпаки, сонячна енергія - це відновлювальна енергія, яка не може вичерпатися (принаймні в масштабах людського мислення). В запасі у нас ще мінімум 5 мільярдів років, щоб використовувати Сонце для отримання електроенергії. Цього більш ніж достатньо, враховуючи, що запаси нафти, газу і вугілля можуть вичерпатися в найближчі сторіччя.

7. Низькі експлуатаційні витрати

Сонячні станції, особливо домашні, практично не вимагають технічного обслуговування. Це тому, що в них мало рухаються елементів. І, в результаті, вони рідко виходять з ладу. Пару раз на рік вимагають чищення модулі. Зазвичай інвертор замінюють принаймні один раз протягом усього терміну служби станції, оскільки на інвертори зазвичай дається гарантія на 10 років. В іншому ж електростанції стабільно служать в середньому 25 років. Але більшість з них працюють набагато довше. (Див. Нашу статтю: «Як довго прослужать вам сонячні батареї?», Щоб дізнатися, якою є справжня тривалість життя панелей.)
Автономні станції трохи складніше, тому що вони включають акумулятори, які часто вимагають регулярного технічного обслуговування. Зокрема, свинцево-кислотні батареї (найдешевший з доступних варіантів) повинні регулярно перевірятися і поповнюватися водою, щоб забезпечити їх нормальну роботу.
Однак для установки системи, прив'язаною до сітки, батареї не обов'язкові. Тому, перевіряти свою систему на предмет технічного обслуговування або заміни доводиться не часто.

8. Підвищує вартість майна при оцінці

Будинки, обладнані сонячною електростанцією, продаються дорожче, ніж їх не сонячні аналоги. Покупці житла розглядають сонячну енергію як головну точку ухвалення рішення про покупку нерухомості, і вони готові платити більше за переїзд в будинок з уже встановленою сонячної станцією.

Недоліки сонячної енергії

1. Дорогий “вхід”

Будьте готові до того, що буде солнечною електростанцією - це дорого - по крайней мере, зрозуміло. Виходячи, безумовно, від такої станції буде куда більше, але, як і раніше, в довгостроковій перспективі.
Звичайно, ви платите наперед за 25 років отримання електроенергії. І, к сожалению, не у кожного є тисячі доларів в карманах, щоб втілити в життя свої сонячні мечти.
Первоначальная стоимость є основним барьером на шляху до солнечної енергії. Как варіант, можете оформить кредит, навіть якщо прийняв участь у відсотках. Проте не все хочеться бути на крючке платежі по кредиту.

2. Займає багато місця

Стандартні сонячні панелі мають висоту 1,64 м, ширину 0,992 м і товщину 0,040 м. Щоб компенсувати середнє за витрачанням електроенергії населених пунктів з електрооптоманом 975 кВт електроенергії в місяць, вам знадобиться як мінімум 24 панелі. У конфігурації 8 × 3 система буде мати ширину 4 920 м і висоту 7,936 м. Відповідно, це займе багато місця на вашій криші або во дворе.
Більше людей вибирають установку станції на криші. Це поле, яке не було використано для інших цілей. Також площадью для станцій може бути земля або стена будівлі.

3. Зберігати енергію дорого
Акумулятори - найдорожчий елемент сонячної електростанції. Вони необхідні для того, щоб використовувати електроенергію, що було максимально ефективним. Завдяки батареям система працює більш стабільно в разі відключення або перебоїв електромережі.

4. Не можна перейти на повну автономність

Обсяг отриманої енергії безпосередньо залежить від інтенсивності сонячного випромінювання. Наприклад, в наших широтах, влітку СЕС працюють набагато ефективніше, ніж в холодну пору року. Те ж саме можна сказати і про похмурих днях, і про ранкове, вечірньому і нічному часу доби. Саме через це системи без акумуляторів на даний момент не можуть використовуватися в якості основних джерел енергії. Тому, в Україні станції все частіше використовують в якості резервного енергозабезпечення. Цей недолік може бути виправлений за допомогою систем накопичення і зберігання електроенергії, а також спеціального програмного забезпечення, яке дозволить контролювати всі процеси в енергосистемі. Завдяки вищепереліченого, ви повною мірою зможете використовувати всі переваги сонячної станції.

5. Не для кожного типу нерухомості

Іноді, дуже складно знайти вільну площу для установки СЕС. Буває, що вільний простір покрито тінню і не отримує сонячного світла, необхідного для генерації достатньої кількості енергії. Тому, на етапі проектування сонячної станції для вашого будинку можуть виникати труднощі.

6. Немає сенсу, якщо ви орендуєте нерухомість

Купуючи сонячну станцію, необхідно планувати постійне проживання в одній і тій же нерухомості протягом всього терміну дії 25-річної гарантії.
Потрібно декілька років, щоб окупити первісну вартість системи, перш ніж ви почнете економити на рахунках за електроенергію. Немає сенсу в установці сонячної станції, якщо ви орендуєте житло або плануєте переїхати в найближчі кілька років.
Хорошим бонусом є те, що сонячна станція збільшує вартість нерухомості. Тому ви, швидше за все, окупите свої інвестиції в електростанцію, коли будете продавати свій будинок. Але більшість людей, які використовують сонячну енергію, роблять це тому, що хочуть бути самодостатніми і генерувати своє (менш дороге) електрику протягом наступних кількох десятиліть.
Подумайте, чи плануєте ви переїзд в майбутньому, перш ніж робити довгострокові інвестиції в сонячну енергію.

Усе ще не впевнені, чи перевищують переваги сонячної станції її недоліки? Ви завжди можете проконсультуватися з одним з наших досвідчених спеціалістів. Ми відповімо на питання, розберемося з перешкодами при проектуванні і допоможемо вам прийняти рішення, чи підходить вам сонячна станція.