20.06.2019  3838

Сонячна станція для бізнесу - від А до Я

В Україні отримання енергії з поновлюваних джерел, зокрема сонячної, тільки набирає популярність, а тому саме час дати максимально повну інформацію по темі, щоб питань і сумнівів не залишилося - майбутнє за альтернативною енергетикою.

Ціна на природний газ, нафту і вугілля, втім, як і на інші товари, визначається не побажаннями кінцевих споживачів, а прогнозованою прибутком і ситуацією на ринку. А враховуючи, що ці джерела енергії мають тенденцію закінчуватися, їх вартість буде зростати. Крім того, їх видобуток і переробка неекологічних і справляють істотний негативний вплив на навколишнє середовище. Розуміючи все це, жителі європейських країн масово стали встановлювати альтернативні джерела енергії. Найдоступнішим варіантом була і залишається сонячна енергетика. Сьогодні в нашому блозі ми розглянемо, з чого складається сонячна електростанція, як оформити зелений тариф і кому довірити питання встановлення сонячних панелей.

Види сонячних панелей

Сучасні сонячні панелі бувають двох типів:

• полі- і монокристалічні кремнієві;
• тонкоплівкові.

Кремнієві панелі

Як зрозуміло з назви, для їх виробництва використовується кремній. Цей елемент працює за принципом фотоефекту, вловлюючи сонячну енергію. Він є найпоширенішим варіантом на ринку СЕС, займаючи приблизно 85% від усіх пропозицій в сфері альтернативної енергетики.

Монокристалічні кремнієві панелі - поширені більше інших видів. Їх перевага - висока ефективність, ККД становить до 25%. За рахунок цього такі панелі мають велику потужність при порівнянні з полікрісталіческімі панелями тих же габаритних розмірів. Візуально відрізнити їх можна за кольором: чорному або темно-синього.

Ціна цього виду панелей порівнянна з полікристалічними, вони обидві бояться затінення, оскільки тінь істотно зменшує генерацію сонячної панелі. Тому розміщувати такі фотоелектричні модулі потрібно там, де немає ніяких перешкод для сонячного світла - ні високих дерев, ні висоток, ні димоходів або інших джерел тіні.

Полікристалічні сонячні панелі відрізняються від монокристалічних способом виробництва і ККД. Так, ККД полікристалічних панелей нижче - досягає приблизно 16-18%. За кольором вони яскраво-або темно-сині.

Тонкоплівкові панелі

Як фотоелементів використовується або аморфний кремній, або телурид кадмію, або мідь + індій + галій. Найпоширенішими є тонкоплівкові панелі з кремнієм. Це пов'язано з тим, що на сьогодні не так багато видобувається індію і телуру, тоді як кремній - другий за поширеністю хімічний елемент в земній корі. ККД такого типу СЕС досягає 10-13%.

Умови роботи панелей

При монтажі важливо враховувати навколишнє оточення, тобто наявність високих будинків і дерев, тривалість сонячної активності і розташування будинку щодо сторін світла, щоб оптимально встановити панелі.

«Збираємо» сонячну електростанцію

Говорячи про сонячну енергетику, багато хто уявляє собі «поля» з панелей. А адже СЕС складається не тільки з них. Обов'язковими її елементами є ще інвертор, кріплення панелей, кабель, захист.

Інвертор

Цей пристрій перетворює постійний струм, одержаний за сонячних панелей, в змінний, який споживають побутові електроприлади. Інвертори бувають автономними (накопичують заряд в батареях), мережевими (підключаються до централізованої енергомережі) і гібридними. Для приватної СЕС можна вибирати будь-який тип, для бізнесу потрібно зупинити вибір на мережевих - вони дозволяють продавати надлишки енергії за «зеленим тарифом».

Кріплення панелей

Бувають двух типів:

• статичні;
• динамічні.

Статичні кріплення, або стаціонарні, припускають постійно незмінне положення панелей. Стаціонарні системи в залежності від місця розташування бувають фасадні, покрівельні та наземні.

Динамічні кріплення дозволяють сонячним установкам працювати з максимальною ефективністю, оскільки змінюють своє положення в залежності від положення сонця. За це такий тип кріплень отримав назву трекер (сонячний трекер). За допомогою таких трекерів сонячні панелі змінюють своє становище слідуючи за сонцем протягом усього дня.

Кабель для сонячних панелей

У сонячних електростанціях застосовується спеціальний (сонячний) кабель. Він має подвійну ізоляцію, стійку до впливу ультрафіолету. Для зручності монтажу плюсові і мінусові кабелі випускаються різних кольорів.

Система захисту

Для довгої і ефективної роботи СЕС її необхідно обладнати системою захисту - це комплект обладнання на сторону постійного і змінного струму.

Переваги сонячної енергетики

Популярність сонячної енергетики полягає в великій кількості її переваг перед традиційною:

• Екологічність - це чиста і безпечна енергія.
• Відновлюваність - сонячне світло як джерело енергії не вичерпається мільярди років, чого не скажеш, наприклад, про запаси корисних копалин Землі.
• Легкість монтажу системи, доступність для побутового застосування.
• Простота в експлуатації і догляді.
• СЕС не вимагає вашої контролю за її роботою.
• Тривалий життєвий цикл обладнання.
• Відсутність необхідності постійного дорогого обслуговування за рахунок надійності системи.
• Простота монтажу в будь-яких умовах - на даху, на балконі, на землі.
• Незалежність від централізованих електромереж.
• Можливість заробляти, продаючи енергію за «зеленим тарифом».

Автономність в питаннях енергетики дасть вам повну свободу дій - ніяких «профілактичних робіт» або обмежень за кількістю та потужності електроприладів. Останнє особливо актуально для людей, що живуть в старих багатоповерхівках - енергосистема цих будинків просто не розрахована на таку кількість приладів. Сонячні панелі дозволять ставити будь-яку техніку, не побоюючись, що весь будинок залишиться без електрики.

«Зелений тариф»

В Україні державні оператори ринку зобов'язані викуповувати у населення і підприємств надлишок енергії, якщо вона була проведена з альтернативних джерел. Відповідну постанову прописано в Законі України №514-VIII «Про внесення змін до деяки Законів України относительно забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерела енергії».

Вартість енергії

Згідно з постановою НКРЕКУ від 29.03.2019 р, встановлено такі ціни «зеленого тарифу» (без ПДВ):

• з 01.01.2017 по 31.12.2019 року - 550,21 коп. / КВт * год;
• з 01.01.2020 по 31.12.2024 року - 494,54 коп. / КВт * год;
• з 01.01.2025 по 31.12.2029 року - 440,50 коп. / КВт * год.

Для юридичних осіб, що вводять в експлуатацію дахові СЕС, ставка тарифу встановлена ​​на наступному рівні:

• з 01.01.2017 по 31.12.2019 року - 0,163 € / кВт * год;
• з 01.01.2020 по 31.12.2024 року - 0,15 € / кВт * год;
• з 01.01.2025 по 31.12.2029 року - 0,13 € / кВт * год.

В Україні вводиться відкритий ринок електричної енергії. Робиться це для того, щоб ціни прийшли у відповідність з європейськими, відкривши тим самим дорогу для інвестицій.

Оформлення «зеленого тарифу»: фізлиця и юрлиця

Сама по собі установка сонячних панелей не вимагає ніяких дозвільних документів, проте для того, щоб заробляти на альтернативній енергетиці, паперами позайматися все ж доведеться. І тут є різниця, хто звертається за документами: фізична або юридична особа.

Процедура оформлення для фізосіб детально прописана у Постанові НКРКЕУ №170 від 27.02.2014 «Про затвердження Порядку продажу, обліку та розрахунків за ЕЛЕКТРИЧНА Енергію, что Вироблено з ЕНЕРГІЇ Сонячна випромінювання об'єктами електроенергетика (генеруючими установками) приватних домогосподарств». Відповідно до неї, технічні характеристики вашої майбутньої СЕС обов'язково повинні відповідати вашому договором, укладеним з енергопостачальною компанією. При цьому потужність для побутових станцій Постановою обмежується до 30 кВт.

Після цього можна приступати до монтажу сонячної електростанції.

У цей період ви відкриваєте розрахунковий рахунок в банку, куди держава буде перераховувати вам гроші, а також погоджуєте з енергокомпанією і встановлюєте лічильник.

Далі ви пишете заяву на «зелений тариф». Узгодити його повинні не пізніше трьох днів з дати подання.

Врахуйте, що оплачувати вам будуть не всю вироблену електроенергію, а тільки ту, яка піде в міські мережі, тобто різницю між виробленої і спожитої домогосподарством енергією.

Для юросіб потужність станцій стартує від 30 кВт і вище. Тут обов'язково отримання прав на земельну ділянку, на якому буде стояти промислова станція. Далі схема виглядає наступним чином:

• розробка проектно-кошторисної документації,
• узгодження техніко-експлуатаційних питань з генеруючою компанією,
• укладення договору про приєднання до мереж,
• отримання ліцензії на виробництво електроенергії;
• будівництво станції;
• підтвердження української складової - певна частина робіт або обладнання повинна бути вітчизняного виробництва;
• отримання членства в Оптовому ринку електроенергії;
• укладення договору продажу енергії;
• продаж електрики за «зеленим тарифом».

Детальніше про порядок дій юрособи читайте в спеціальній пам'ятці Держенергоефективності.

Як вибрати компанію, що встановлює сонячні панелі

Далеко не всі володіють необхідними технічними знаннями, щоб самостійно у всьому розібратися. Таку дорогу інвестицію краще довірити професіоналам.

Як правильно вибрати компанію, яка займеться проектуванням та монтажем вашої сонячної станції. Ми підготували чек-лист позицій, яким повинна відповідати така компанія:

1. Час роботи на ринку сонячних електростанцій.
2. Наявність гарантійних зобов'язань.
3. Ціна панелей і комплектуючих.
4. Можливість замовити роботи «під ключ».

Якщо все збіглося - можете сміливо вести переговори і замовляти послугу. Розглянемо докладніше кожен пункт.

Тривалість роботи на цьому ринку

Ніша альтернативної енергетики в Україні тільки починає розвиватися, а тому тут досить багато молодих фірм. Ви можете стати чиїмось першим клієнтом, але якщо не хочете ризикувати, зверніть увагу на компанію, у якої є хоч невелика історія роботи і портфоліо. Пошукайте відгуки в інтернеті, щоб скласти власну думку.

Гарантійні зобов'язання

Сонячна електростанція - дорога і складна система, її вихід з ладу обернеться великими збитками і незручностями, пов'язаними з перебоями з електрикою. Тому обов'язковим пунктом договору повинна бути гарантія компанії на проведення сервісного обслуговування і ремонту в певний термін. Чим цей термін більше - тим краще.
Компанії, ручатися гарантією, невигідно продавати вам поганий товар - їй же потім його і лагодити. Тому, швидше за все, все буде зроблено якісно і на совість. Від раптових неприємностей ніхто не застрахований, але якщо відразу обумовлена ​​гарантія, шанс їх отримати набагато нижче.

Ціна панелей і комплектуючих

Перш ніж до когось звертатися, проведіть моніторинг вартості - перегляньте сайти і продзвоните кілька компаній. Так ви отримаєте уявлення про порядок цін в середньому по ринку. Будь-яке відхилення в бік має насторожити, особливо якщо воно в меншу сторону. Бажання заощадити тут і зараз може обернутися неприємностями в доступному для огляду майбутньому. Наприклад, система не пропрацює визначений термін в 30 років, а гарантія закінчиться вже через рік.
Вибираючи пропозицію, орієнтуйтеся на середні ціни, так більше шансів отримати якісну послугу і якісні ж комплектуючі.

Роботи «під ключ»

Вище ми писали про те, що сонячна станція - це не тільки технічні елементи, це величезна проектна робота і оформлення документів. Щоб вам не довелося робити це все в різних місцях або самостійно, вибирайте пропозиції «під ключ». Наприклад, наша компанія Solar Technology працює саме так - ми повністю відповідаємо за розрахунки, розробку документації, підбір панелей і комплектуючих відповідно до запитів клієнта, монтаж, гарантійне та післягарантійне обслуговування.

Сонячна енергія - вигідна інвестиція. Ви отримуєте «2 в 1»: і енергетичну незалежність, і можливість заробити на «зелений тариф». А ще - це демонстрація дійсно високого рівня екологічної свідомості. Поновлювані джерела енергії дозволять і користуватися всіма звичними електроприладами, і зберігати чистоту планети для наступних поколінь.

Ви можете звернутись за інформацією по номеру телефону і наш менеджер проконсультує вас з усіх питань:
+38 044 228 77 88