11.06.2019  2082

Співробітники Amazon вимагають більше активних дій із захисту навколишнього середовища від Безоса і правління

Багато з нас зберігають екологію і природу за принципом "почни з себе". Щодня ми відмовляємося від використання пластика в побутових питаннях, сортуємо сміття і перевіряємо чи не горить даремно десь в приміщенні світло.

У своєму будинку ми намагаємося створити умови, які дадуть можливість нашій планеті прожити якомога довше. Але як тільки ми виходимо за межі цього самого будинку, то тут же стикаємося з одноразовими трубочками в кав'ярні, поліетиленовими пакетами в магазинах і іншими не розкладаються предметами.


Але працівники компанії Amazon вирішили, що так не повинно бути. Що вони хочуть берегти екологію не тільки у себе в квартирі, а й в тому місці, де вони проводять більшість часу - на роботі. Для цього вони написали відкрите звернення до Джозефу Безос (главі і засновнику Amazon.com), що закликає гіганта онлайн-рітейлу і веб-сервісів направити більше зусиль на заходи щодо поліпшення кліматичних умов.

Звернення було підписано тисячами людей.

«У Amazon є ресурси і масштаби, щоб звернути увагу громадськості на кліматичну кризу і знайти способи подолати його, - йдеться в листі. - Ми вважаємо, що для компанії це історичний момент, коли вона має можливість підтримати своїх співробітників і дати зрозуміти всьому світу, що ми готові стати лідером в області збереження навколишнього середовища ».

У зверненні піднімаються такі проблеми:

• Немає конкретного терміну виконання мети про перехід на 100% постачання відновлюваною енергією (йдеться про заяву уряду компанії про намір щодо переходу на альтернативні джерела енергії. Заява була зроблена, але конкретний план по переходу і дедлайни не вказані).
• Ініціатива Amazon "Shipment Zero" зводиться тільки до скорочення викидів вуглецю (і має ряд інших дивних аспектів).
• Amazon Web Services пропонує продукт, орієнтований на нафтогазовий сектор, який, як наголошується в листі, допомагає компаніям, що працюють на викопному паливі, прискорити і розширити видобуток нафти і газу.
• Звинувачення в тому, що в минулому році компанія фінансувала 68 членів конгресу США, які голосували проти кліматичного законодавства.

Що стосується сонячної енергії, то в листі скептично відгукуються про дії Amazon, стверджуючи, що це порожні гучні обіцянки.
У своїй заяві керівництво компанії анонсувало установку не менше 50 сонячних станцій на складських об'єктах до 2020 року. Спочатку може здатися, що це немало, але є одне але: такий обсяг дорівнює всього лише 6% від загальної площі всіх будівель.

Крім вжиття заходів щодо вищевикладеним пунктам, працівники Amazon хочуть бачити повний перехід від викопного палива до альтернативної енергії. Так само в пріоритеті скорочення викиду вуглецю вдвічі до 2030 року в порівнянні з рівнем 2010 року, а до 2050 року цей показник і зовсім повинен досягти нуля.

Всі чекають конкретних дій акціонерів і наполягають на офіційному затвердження кліматичного плану компанії, який включає принципи, викладені в листі. На момент написання, до листа додавався 5237 підписів співробітників, що займають самі різні позиції - від стажерів до старших менеджерів. Деякі з них, можливо, довго зважувалися на цей крок, оскільки, в Amazon не шанують співробітників, які публічно критикують компанію.

Раніше в цьому році в Amazon заявили, що інвестували кошти в 53 проекту з відновлюваної енергії на загальну потужність понад 1 016 МВт. Компанія підкреслила, що як і раніше твердо налаштована на перехід до 100% -му постачання відновлюваної енергії, і в 2018 цей показник досяг позначки в 50%.