14.06.2019  3642

Інструкція по гарантії на сонячну станцію


КЕРІВНИЦТВО З ГАРАНТІЇ НА СОНЯЧНІ ПАНЕЛІ:
ЯКОГО ЧАСУ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ МОЯ СОНЯЧНА СТАНЦІЯ?

На перший погляд, гарантія на сонячні панелі може здатися незрозумілою і заплутаною, так як ділитися на два підтипу: гарантія на продукт (від виробничого браку - product warranty) і гарантія на потужність (на показник продуктивності - performance warranty).

Кожна з гарантій має різний термін дії та випадки відшкодування: якщо ваша сонячна станція перестає виробляти енергію в належній кількості, то потрібна консультація фахівців. Без експертизи не завжди зрозуміло, в чому саме полягає проблема і чи є це гарантійним випадком.

Оскільки сонячна станція - велика покупка, важливо розуміти, як працюють і на що поширюються гарантійні зобов'язання виробника. І про це всім ми зараз розповімо в нашій статті.

Гарантія на якість виготовлення (механічні пошкодження)
Відшкодування за цим типом гарантії поширюється на будь-які фізичні дефекти, які виникають через помилки виробництва, так званий, виробничий брак. наприклад:

• Дефекти в рамі або склі;
• Стики, шви, або розриви в розподільних коробках;
• Несправні роз'єми;
• Недостатньо якісні фотоелементи або пошкоджені з'єднання між осередками в сонячних панелях;
• Пошкодження тильній плівки панелей

Гарантія на продуктивність
Цей тип гарантії забезпечує те, що ваші панелі будуть виробляти енергію в рамках своєї номінальної потужності протягом всього терміну використання.

Продуктивність панелей природним чином погіршується з часом, але це відбувається дуже повільними темпами - менш 0,5 - 1% втрати продуктивності в рік. І хоча втрата продуктивності відбудеться з будь-панеллю, виробники гарантують, що це трапиться з розумною швидкістю.

Наприклад, на початку роботи сонячна панель повинна генерувати 360 Вт в гарну погоду (під гарною погодою ми маємо на увазі STC - standart test contitions, стандартні умови випробування роботи сонячної панелі).

Нормальним темпом зниження продуктивності вважається 3% за перший рік, а потім 0,7% щороку після цього. Через 25 років ваша панель повинна буде виробляти 288,72 Вт (80,2% від її початкової потужності в 360 Вт). У виробників преміум-класу цей показник може досягати 87% від початкового.

Гарантія на продуктивність забезпечує надійність сонячних панелей у вашій електростанції. Якщо показники генерації значно виходять за межі норми, сонячні панелі підлягають експертизі та заміні в рамках цієї гарантії.

"Лінійні" і "ступінчасті" гарантії
Більшість компаній пропонують лінійну гарантію на продуктивність. Це коли за 25 років продуктивність зі 100% знижується до 80% плавно і з постійною швидкістю (приблизно на 0,7% на рік).

Також ви можете зустріти "ступінчасті" гарантії. В такому випадку рівень продуктивності довго залишається незмінним і знижується на певних етапах. Наприклад, перші 10 років панель працює більш ніж на 90%, а решта 15 - 80%.

В цілому, компанії відійшли від східчастих гарантій, але ви все одно можете знайти їх в старіших сонячних панелях, так що на це варто звернути увагу.

Як довго діють гарантії на сонячні панелі?
Зазвичай виробники пропонують гарантію 10 - 12 років на якість виготовлення і 25 років на показник продуктивності. Це стандартно для Tier-1 виробників.

По закінченню гарантії панелі не перестануть працювати! Вони як і раніше будуть виробляти енергію, як було до цього, просто зі зниженою потужністю. Після закінчення 25-річної гарантії панель потужністю 360 Вт має виробляти 288 Вт (80% з 100%).

Панелі все ще можуть використовуватися у вашій сонячної електростанції, проте гарантія на них поширюватися вже не буде. Дослідження NREL (Національна лабораторія поновлюваних джерел енергії) показує, що 4 з 5 панелей працюють довше гарантійного терміну, так що, швидше за все, ваша система буде служити вам і після того, як 25 років гарантії пройде.
 
Гарантія на інвертор
До цього ми обговорювали роботу тільки сонячних панелей, але є й інші частини вашої сонячної станції, на які теж поширюються гарантії.

Панелі мають найдовший термін гарантії - до 25 років. У інверторів і батарей термін гарантії коротше.

У нас на сайті представлені автономні / гібридні інвертора Victron Energy. Це топовий виробник такого типу інверторів. Гарантія на продукцію - 5 років. Якщо відбувається навіть найменша проблема в їх роботі - техпідтримка знаходить причину неполадки; якщо її не можна усунути, тоді пристрій змінюється на нове.

У мережевих інверторів, таких як Fronius, термін гарантії - 7 років. Вона може продовжуватися до 15 років.
 
Гарантія на акумулятор
Умови гарантії на акумуляторні батареї трохи складніше. Граматичні і свинцево-кислотні акумулятори з рідким електролітом коштують відносно дешево, але вимагають регулярного технічного обслуговування, щоб підтримувати їх в робочому стані. На ці батареї поширюється найкоротша гарантія (1-3 роки), і якщо ви не виконуєте регулярне обслуговування, гарантія буде анульована.

Літієві акумулятори коштують дорожче, але гарантія у них довше і вимоги до технічного обслуговування зведені до мінімуму. У нас на сайті зараз представлені літієві акумулятори BYD з можливістю глибокого розряду, аж до 100%. Гарантія на їх роботу 10 років або 6000 циклів розряду-заряду.

Слід також зазначити, що реальний термін служби ваших батарей може сильно відрізнятися в залежності від режимів і способів експлуатації.

Термін служби акумулятора вимірюється в циклах заряду-розряду. Процес розрядки батарей (для харчування ваших приладів) і зарядки їх від ваших сонячних панелей необхідно приймати за один цикл.

В автономних сонячних станціях акумулятор є накопичувачем енергії. При експлуатації його як постійного джерела живлення (щодня здійснювати як мінімум один повний цикл заряду-розряду) - акумулятор відпрацює свій гарантований ресурс швидше.

Якщо використовувати акумуляторні батареї в якості резервного джерела живлення, то вони будуть працювати рідше. У такому випадку їх термін служби буде триваліше.

Фактори, які можуть анулювати вашу гарантію
Дуже важливо: гарантії поширюються на ваше обладнання тільки в тому випадку, коли ваша система правильно спроектована і ви про неї дбаєте.

Всі гарантії містять подібні пункти: "якщо ви використовуєте обладнання неналежним чином, ми не несемо відповідальності за шкоду".

Наприклад, інвертори мають робочий діапазон напруги, струму, потужності. Ваша система повинна бути розрахована таким чином, щоб потужність сонячних панелей підключених до вашого инвертору не виходила за межі допустимої потужності показників, зазначеної в даташіте інвертора.

Якщо панелі видають занадто великий струм тривалий кількість часу, це може призвести до більш швидкого виходу з ладу вашого інвертора. Пошкодження такого типу не буде покриватися гарантією, тому що виробник вважатиме, що вина в цій ситуації лежить на вас.

Тому ми намагаємося максимально все передбачити і піклуватися про вас з самого початку. Комплекти наших сонячних панелей підібрані з урахуванням всіх нюансів, тому ви можете бути впевнені, що отримуєте систему, яка має правильні показники і готова до роботи.