26.06.2019  3576

Зелений тариф. Покрокова інструкція + інфографіка

Турбота про екологію - це не тільки глобальна ідея правозахисників природи і громадських діячів. Турбота про екологію може нести в собі як благородну справу, так і стати бізнесом.

Так, ось так раптово ваша сонячна станція перетворилася із джерела для енергії в інвестицію для прибутку. І ось чому: з 2008 року в Україні існує "зелений" тариф - він дозволяє продавати приватним особам енергію з альтернативних джерел, потужністю не перевищують 30 кВт, за ціною вище, ніж ринкова ціна традиційних енергоносіїв. На сьогоднішній день вартість такої електроенергії становить 0,18 євро / кВт.

Але для початку, потрібно розібратися в усіх нюансах оформлення тарифу і документації. Про це читай в нашій статті.

Хто може оформити "зелений" тариф?

Як підприємства, так і приватні особи.

Що треба робити?

• купити і встановити необхідне обладнання для перетворення сонячної енергії в електроенергію (фотомодулі, інвертор);
• відкрити рахунок у банку;
• подати заяву-повідомлення і однолінійну схему підключення до місцевої енергокомпанії компанію;
• оплатити, встановити і ввести в експлуатацію двонаправлений лічильник;
• підписати угоди про купівлю-продаж електричної енергії за "зеленим тарифом".

Найпершим і головним вашим помічником при оформленні тарифу стане документ НКРЕКП - Постанова від 25.02.2016 року № 229, в якому описується сама процедура у всіх деталях.

Обов'язково подбайте про наявність таких документів:

• Техпаспорт на фотомодулі (цей документ і наступний повинна надати компанія, яка продає вам обладнання);
• Техпаспорт на інвертор;
• Заява - повідомлення (цей документ і наступні ви повинні підготувати самі або за допомогою компанії, яка встановила вам СЕС);
• Однолінійна схема підключення;
• Акт прийому-передачі електроенергії;
• Ксерокопія вашого паспорта та ідентифікаційного коду;
• Договір про відкриття поточного рахунку в банку, на який буде перераховуватися оплата за вашу електроенергію.

Спершу звертаємося до компанії, яка займається сонячними станціями: обговорюємо з ними деталі установки, вибираємо відповідні фірми і моделі обладнання, комплектацію.

Потужність СЕС не повинна перевищувати ту, яка прописана в умовах договору з енергопостачальною компанією. Якщо ви хочете змінити умови (збільшити допустиму потужність), необхідно з цим запитом звернутися в енергопостачальну компанію і подати відповідну заяву-повідомлення.

Після того, як всі погодили, починається етап безпосереднього монтажу станції. Потім тестуємо станцію на готовність до роботи.

По завершенню установки знову йдемо в енергопостачальну компанію, взявши з собою заяву-повідомлення, довідку з банку про наявність рахунку для оплат, сертифікати на обладнання (інвертора і панелі) і однолінійну схему (що відповідає вашій установці) в двох примірниках.

Якщо виникає проблема в підключенні до "зеленого" тарифу, енергопостачальна компанія зобов'язана повідомити вам про це в перебігу 3 робочих днів. У листі повинна бути вказана причина відмови в підключенні і рекомендації по її усуненню.

Все узгодили, все підключили, тепер встановлюємо двонаправлений лічильник. Важливо: станція вже повинна бути змонтованої на етапі введення нового вузла обліку, інакше вам можуть тимчасово відмовити в переобладнанні. Після установки фахівець енергопостачальної компанії перевіряє відповідність заяви і обладнання по факту, здійснює тест-запуск, фіксує факт генерації електроенергії в мережу.

Після закінчення всіх технічних робіт, власники станції і енергопостачальна компанія переходять до документальних питань. Між сторонами укладається договір купівлі-продажу, де вказується вартість покупки електроенергії на момент здачі станції.

Ще один важливий пункт: нараховується оплата за "зеленим" тарифом пізніше 15 днів після закінчення розрахункового місяця.

Підводячи підсумки, хочеться ще раз підкреслити важливість збереження навколишнього середовища різними способами. Перехід на альтернативні джерела енергії - тільки один з них. Але він може бути вигідним не лише для планети, а й для вас.

Сподіваємося, після цієї статті ви більше не вірите в міф про складність підключення "Зеленого тарифу" і вже сьогодні щільно займетеся цим питанням! Але а якщо вам знадобиться додаткова консультація - наші експерти допоможуть розібратися в останніх нюансах.

Контакти компетентних органів:

Київенерго - (044) 247-40-40, графік роботи - з понеділка по суботу з 9:00 до 20:00.