03.07.2019  2444

Окупність сонячної станції

З кожним роком все більше українців переходять на альтернативні джерела енергії.

Від великих міст до маленьких селищ ви можете зустріти сонячні електростанції. Їх популярність зростає з небувалою швидкістю: за останні 4 роки кількість приватних сонячних установок збільшилася з 21 до 8850 одиниць.

Феномен такого активного зростання відбувається завдяки трьом пунктам:

• еко-усвідомленість;
• економія;
• можливість отримати прибуток.

Україна підхопила тренд екологічності і всіма силами намагається боротися за збереження нашої планети. Перехід на альтернативні джерела енергії - це якраз один із способів зберегти навколишнє середовище і мінімізувати збиток від людської діяльності на Землі.

Це, що стосується першого пункту. Другий - економія. У зв'язку з тим, що класичні ресурси з кожним роком вичерпуються, ціни на них збільшуються. За прогнозами зростання цін на електрику в 2019 році складе 17,5%, а в 2020 році ще 19%. Цілком ймовірно подальші збыльшення цього відсотка.

Так що маючи свою станцію, можна непогано заощадити. Але як же на цю станцію "відбити" і на ній заробити?

Раніше, ми розповідали вам про "Зеленому тарифі", державною програмою, яка закуповує електроенергію у власників приватних сонячних установок за завищеною ціною. Виплата за таким тарифом нараховується на різницю між тим, скільки ви витратили і скільки справила ваша станція. Відповідно, чим менше ви спожили, тим більше прибутку зможете отримати. Наприклад, якщо за місяць ви використали 300 кВт · год, а станція згенерувала 500 кВт · год, то за згенерований надлишок в 200 кВт · год, вам заплатять за ставкою 0.18 євро.

Давайте ж розрахуємо, за який термін ваша установка окупиться і скільки прибутку вам принесе.

Вхідні дані

На кількість виробленої енергії впливає не один фактор: це і географічне розташування, і потужність станції, і навіть кількість сонячних днів в році. Наприклад, станція в Херсонській області принесе в 1.5 рази більше прибутку за рік, ніж така ж станція у Львові.

Далі для прорахунку ми беремо середні показники по всій країні: ставка на електроенергію, кількість днів роботи, кількість сонячних днів і тд. Ми розглянемо 3 варіанти сонячних батарей: потужністю 10, 20 і 30 кВт.

Проаналізувавши всі дані, можна побачити, що середній термін окупності сонячних батарей - до 5 років. Також цікаво те, що чим потужніше обладнання, тим швидше воно окупиться і тим більший прибуток вам принесе.

Таким чином, ми ще раз переконалися, що за альтернативними джерелами енергії майбутнє у всіх сенсах: як в екологічному, так і в підприємницькому.

Якщо у вас ще залишилися питання по тому, як все відбувається, або ви хочете замовити індивідуальний прорахунок вашої станції - залишайте заявку на сайті або зв'яжіться з нами по телефону. Ми завжди раді бути для вас корисними!