04.07.2019  1391

Електроенергія з альтернативних джерел впливає на зростання державних тарифів: правда чи міф?

Електроенергія з альтернативних джерел впливає на зростання державних тарифів: правда чи міф?

Через популяризацію домашніх сонячних електростанцій серед населення, все частіше піднімається питання - як це вплине на вартість електроенергії в Україні. Багато скептиків висувають гіпотезу, що, керуючись бажанням продати енергію з альтернативних джерел по «зеленому» тарифу, громадяни навмисне йдуть на махінації. Наприклад, підприємства спеціально встановлюють наземні станції і реєструють їх як домашні, тому що ставка тарифу в такому випадку вище.

Але насправді, цей факт трохи спотворений. І це підтверджує кілька факторів:

1. Кількість домашніх СЕС в загальному співвідношення - мізерна, тому не дає великого навантаження на розподіл бюджету.
2. Тарифи на електроенергію в Україні фіксовані.

Давайте розберемо докладніше.

Почнемо з того, що частина енергії, яка виробляється з альтернативних джерел, не перевищує 2%, в той час, як в розвинених країнах Європи такий показник досягає 40%. І хоч щодня збільшується число фізичних осіб, які встановлюють вдома сонячні панелі, але основний потік енергії на продаж йде від великих підприємств. Саме вони є головними постачальниками держави. Співвідношення домогосподарств і промислових станцій у відсотках становить, приблизно, 5% проти 95%. У розрізі всього енергетичного ринку, частка фізичних осіб-постачальників приблизно 0.5%, що є майже непомітним як для такої великої економіки.

Тепер же повернемося до зростання тарифів, якими так лякає уряд. По-перше, ціни на електроенергію в Україні регулюються, їх встановлює Нацкомісія в сфері енергетики і комунальних послуг. Тобто, збільшення виробництва домашніми СЕС прямо не впливає на ціну електроенергії для споживачів. По-друге, навіть якби не було такого регулювання, то можна було б піти шляхом зменшення ставок «зеленого» тарифу, який і так передбачено законодавством (відшкодування по «зеленому» тарифу для виробників альтернативної електроенергії залежить від року, в якому вони уклали договір купівлі-продажу. Для бажаючих продавати таку електроенергію з 2020 вартість буде нижче, ніж для тих, хто уклав тариф до 2019 року включно і тд).

Можна зробити висновок, що збільшення об'єму сонячної електроенергії приватними СЕС прямо не впливає на ціну тарифу для населення, так як в об'єднаній енергетичній системі країни діє фіксована система тарифів, яку встановлює профільна Нацкомісія.

Тому подібні заяви, про те, що альтернативні джерела енергії несуть негативні наслідки - ні що інше, як бажання сповільнити розвиток цього напрямку. Адже подібні станції несуть більше користі як в економічному, так і в екологічному плані.