22.05.2019  12268

Як довго прослужать вам сонячні панелі? Реальний строк служби сонячних батарей

Реальний термін служби сонячних батарей - 25 років. Це стандартна гарантія від виробників. Насправді сонячні панелі можуть працювати довше: гарантія зазвичай передбачає, що через 25 років продуктивність буде найнижче на 20%.
Наприклад, панель потужністю 300 Вт має генерувати не менше 240 Вт (80% від її номінальної потужності) в кінці 25-річної гарантії.
Термін служби сонячних батарей залежить від декількох факторів:

• якість сонячних панелей;
• надійність установки сонячних панелей;
• обслуговування всієї електростанції.

Вкладення в сонячну станцію є довгостроковою інвестицією. Первинні витрати можуть бути значними, але з часом вони окупаються за рахунок "зеленого" тарифу і щомісячної економії по оплаті за мережеву електроенергію.
Для людей, які планують свої інвестиції в часі, одним з перших питань є: "Як довго прослужать сонячні батареї і як швидко вони окупляться?".
Давайте трохи порахуємо: сонячні панелі щорічно втрачають ККД від 0,5% до 1%. Таким чином, після закінчення 25-річної гарантії ваші панелі повинні виробляти енергію на 75 - 87,5% від їх номінальної потужності.
Згідно з дослідженням "Темпи фотоелектричної деградації (Темпи деградації фотоелектричних перетворювачів)" NREL, майже 80% сонячних батарей працюють довше свого терміну гарантії. Насправді, деякі старі моделі сонячних панелей вже більше 40 років виробляють електроенергію. При цьому очікуваний період їх служби складає ще десятки років.

Стандартні гарантії на сонячні панелі
Деякі компанії пропонують обладнання із заявленим терміном служби близько 30 років або обіцяють ефективність 85%. Але стандартним є пропозиція 25 років при 80% ефективності.
Сонячні панелі також мають окрему гарантію на механічні пошкодження для того, щоб покрити будь-які виробничі дефекти, такі як: несправна розподільна коробка, рама, скло, фотоелементи, захисна плівка, струмопровідна шина та ін. Зазвичай термін даної гарантії становить 10 років, при цьому деякі виробники пропонують 20 років такої гарантії. Але важливо врахувати, що таких виробників вкрай мало і їх послуги значно дорожче за вартістю.

Що таке темп деградації?

Темп деградації - це швидкість, з якою сонячні панелі втрачають ефективність в часі. Панель з темпом деградації 1% в рік буде на 10% менше ефективної через 10 років.

Фактично, 78% протестованих систем мали темп деградації менше 1% в рік. Це означає, що після 25 років використання, в 4-х з 5-ти сонячних панелей ККД становило 75% і вище.
Ми вважаємо, що ваші сонячні панелі будуть виробляти енергію ще довго після закінчення терміну гарантії. Наприклад, в 2010 році Мартін Холладей розповів про свою саморобної 30-річної панелі в блозі веб-ресурсу Green Building Advisor. Коли власник зняв стару панель з даху і провів дослідження, з'ясувалося, що вона як і раніше працювала.

Що буде після 25 років?
У нас хороші новини, якщо ваша головна задача - отримувати прибуток від ваших панелей.
Більшість онлайн-калькуляторів, які оцінюють економію сонячної енергії, засновані на гарантійному терміні 25 років. Будь додатковий пробіг, який ви отримуєте від своїх панелей - це екстра-бонус.
Ми не можемо обіцяти, що панелі будуть служити довше своєї гарантії (в кінці кінців, це і є гарантія). Але більшість батарей продовжують генерувати електроенергію навіть після 25 років. Це тому, що сонячні панелі не мають мобільних (рухомих, що труться) елементів, і, отже, надзвичайно надійні.
Коли ваша сонячна станція окупиться, і ваші панелі будуть продовжувати працювати, ваша прибуток буде набагато перевищувати оцінку будь-якого онлайн-калькулятора.
Хочете продовжити термін використання сонячних панелей? Невеликі Лайфхак допоможуть вашій станції працювати гладко.

Як продовжити життя вашої станції?
Очевидно, що панелі - найстійкіший елемент вашої сонячної станції. Але необхідно буде обслуговувати або замінювати інвертори і акумулятори (якщо вони у вас є), щоб все працювало ефективно.
Термін служби інверторів коротше, ніж у панелей. Їх потрібно замінювати незалежно від того, яка у вас станція. Якщо ви не підключені до мережі (або ж підключені до мережі з резервною батареєю), обслуговування та заміна батареї збільшать ваші витрати в майбутньому.
Кращий спосіб захистити ваші інвестиції - це ретельно оглянути станцію після установки. Перевірте стійку, систему і елементи кріплення, щоб переконатися, що панелі і проводка надійно закріплені. Найбільша загроза для ваших панелей - це фізичне пошкодження (від каменя, вогнепальної зброї, урагану, величезного граду - більше 10 см) або збій електрики (короткі замикання, пробої ізоляції, комутація сонячних панелей під навантаженням) через неякісну установки.

Замініть застарілі інвертори через 7 років
На більшість мережевих інверторів гарантія до 7 років, і багато виробників надають можливість збільшити гарантійний термін до 10 років.
Продовження гарантії на інвертори - розумна інвестиція. Можна з упевненістю припустити, що ви заміните інвертор хоча б один раз до закінчення терміну гарантії на панелі. Якщо ваш інвертор вийде з ладу через 10 років, він, ймовірно, буде замінений на більш нову і кращу модель.
Радимо проконсультуватися про можливість і політиці продовження гарантії. Така гарантія купується безпосередньо у виробника. Solar Technology в даний час пропонує помірну ціну продовження гарантії інвертора від бренду Fronius.

Автономні інвертори мають коротші гарантії. Вони варіюються від 3 до 5 років, з можливістю продовження до 10 років.
Купуючи продовження гарантії, уважно вивчіть дрібні деталі. Деякі компанії покривають вартість запчастин, але не вартість заміни інвертора.

Обслуговування і заміна акумуляторів
Обслуговування і заміна акумуляторів є однією з основних витрат, пов'язаних з автономними системами. Літієві і герметичні свинцево-кислотні акумулятори, все ж необхідно перевіряти раз на рік.
Деякі акумуляторні батареї мають гарантію близько 10 років, в залежності від бренду. Але якщо вибирати батареї неуважно, вони можуть вийти з ладу протягом перших 3-х місяців.
Наприклад, свинцево-кислотні акумулятори необхідно повністю перезаряджати після використання, і при цьому, вони необоротно ушкоджуються, якщо будуть без підзарядки протягом тривалого періоду часу.
Термін служби більшості високоякісних автономних батарей циклу глибокого розряду становить від 1 до 10 років, в залежності від типу акумуляторів, а також від того, яким чином вони використовуються і обслуговуються. Ви можете продовжити термін служби своїх батарей, піклуючись про них і переконавшись, що вони встановлені належним чином.
Дуже важливо знайти фахівців, які допоможуть правильно спроектувати свою станцію з самого початку. Професійна команда Solar Technology радить звернути увагу на ємність батареї, сонячну енергію та потужність інвертора, щоб все працювало коректно.

Підсумок
Малоймовірно, що вам доведеться замінити сонячні батареї до закінчення терміну гарантії. Панелі працюють довго - довше, ніж інші елементи станції.
Однак втрата ефективності може означати, що ваша станція більше не покриває ваші потреби в енергії. Отже, є два варіанти розвитку подій: продуктивність станції зменшується або збільшується споживання енергії. В обох випадках можна підвищити потужність сонячної станції, якщо старі і нові деталі сумісні. Детальніше про цей процес розповімо вам в наступних статтях.