15.11.2018  4808

Покрокова інструкція: як встановити сонячну електростанцію і заробляти на зеленому тарифі

Обладнавши дах свого будинку сонячною електростанцією, ви вб'єте відразу двох зайців: не просто заощадите на рахунках за електрику, а ще й зможете заробити. Зелений тариф на електроенергію для власників приватних будинків діє з 2009 року. Це означає, що встановивши мережеву сонячну станцію у цьому році, у вас будуть купувати всі надлишки виробленної електроенергії по 0,18 євро за кожну кВт•годину протягом 11 років.

Ось простий алгоритм дій, які дозволять отримати зелений тариф:

Крок 1. Оцінити придатність покрівлі вашого будинку або просто ділянки землі для монтажу сонячних панелей, визначити оптимальну конфігурацію і розташування:

При цьому необхідно звернути увагу на наступні моменти:
    • як мінімум, з 11 до 16 годин на сонячні панелі не повинна падати тінь;
    • сонячна електростанція потужністю 1 кВт займає не менше 6 кв.метрів на покрівлі;
    • сонячні батареї слід розташовувати на південній стороні будинку під кутом 25-35 градусів, в залежності від вашого регіону (допускається відхилення до 45 градусів на схід чи захід, при цьому річна генерація електроенергії зменшиться на 5-15%);
    • поле сонячних батарей може складатися з двох або трьох площин з різною орієнтацією.

Крок 2. Перевірити виділену потужність для приватного будинку:

За договором з РЕМ для кожного приватного будинку виділена певна потужність. Цей ліміт (зазвичай 5 кВт) повинен відповідати потужності вашої майбтньої станції. Наприклад, якщо ви хочете встановити сонячну станцію потужністю 10 кВт, а за договором ви маєте тільки 7 кВт, тоді вам необхідно додатково придбати 3 кВт потужності з мережі. Це можливо зробити звернувшись у місцевий РЕМ з паспортом і документами, що підтверджують право власності на будинок.

За збільшення потужності у 2019 році вам доведеться сплатити:
    1. Для жителів міста Києва - 2373,00 грн за 1 кВт потужності;
    2. Для мешканців міст Київської області - 1316,00 грн за 1 кВт потужності;
    3. Для жителів з сільської місцевості Київської області - 1556,00 грн за 1 кВт потужності.

Ознайомитися зі ставками на збільшення виділеної потужності в інших регіонах можна тут. Згідно із законом РЕМ надає цю послугу протягом 15 робочих днів.

Крок 3. Вибрати обладнання

Для СЕС потужність 10 кВт потрібно 36-40 сонячних панелей потужністю 280-320 Вт. Нагадаємо, тільки потужність сонячного інвертора не повинна перевищувати цифру, погоджену в контракті з РЕМ. Загальна потужність сонячних панелей може бути як більшою, так і меншою за потужність самого інвертора.

Кращим вибором сонячних батарей стануть кремнієві моно- або полікристалічні панелі. Зазвичай, вони мають гарантію на механічні пошкодження та дефекти впродовж 12 років та гарантію на зменшення потужності на 20% впродовж 25 років. Трохи знизити вартість системи дозволить вибір на користь якісного Китаю, а не брендів-виробників з Європи, Японії, США.

Також необхідно придбати інвертор, який буде перетворювати постійний струм у змінний. Вибираючи між мережевим і гібридним, слід пам'ятати, що перші працюють тільки на генерацію в загальну мережу, а другі дозволяють ще й побудувати безперебійну систему електроживлення для вашого будинку. Гібридний інвертор разом з акумуляторними батареями буде корисний, якщо у вас часто пропадає світло або присутні скачки напруги. Якщо ваша основна мета - отримання прибутку від продажі виробленної електроенергії, тоді оптимальним рішенням стане мережевий інвертор, тим більше, що він відчутно дешевший.

солнечный инвертор

Сонячний інвертор - високотехнологічний пристрій, так що економити не варто. Так само не варто забувати про систему захисту самого інвертора по стороні постійного і змінного струму. Вона дозволить зберегти життя вашому сонячному инвертору при виникненні короткого замикання, перенапруги або удару блискавки. Деякі інвертора мають вбудовані елементи системи захисту, що дуже зручно, так як вам не доведеться купувати їх окремо.

Система кріплення панелей залежить від конструкції і покриття даху. Правильно використовувати алюмінієвий або оцинкований профіль для кріплення сонячних батарей до покрівлі.

Крок 4. Здійснити монтаж і пробний запуск

Довіряйте монтаж тільки фахівцям, які мають досвід проведення висотних робіт і роботи зі струмом. У ланцюзі постійного струму сонячних батарей напруга може досягати 900 В, що смертельно небезпечно для дилетанта. Підключати обладнання повинні виключно спеціалісти. При монтажі так само звертайте увагу на рекомендації виробників обладнання. Корисно також заздалегідь вивчити можливості і характеристики інвертора. Відчутний плюс сучасних інверторів - можливість віддаленого доступу до пристрою через мережу Інтернет. Зі свого телефону або ноутбука ви будете бачити скільки енергії генерує ваша станція в даний момент, за минулий місяць або рік.

Перед подачею заяви на отримання зеленого тарифу виконайте пробний пуск станції. Переконайтеся що все справно працює.

Крок 5. Подати заяву в РЕМ 

Зверніться у місцевий РЕМ для підключення вашої новенької СЕС. Вам нададуть зразок заяви, який необхідно заповнити.

Крок 6. Отримати технічні умови на приєднання сонячної електростанції

На цьому етапі ви оплачуєте обладнання (двонаправлений лічильник, модем і послугу його монтажу) на суму приблизно 10-15 тисяч грн. РЕМ або їх підрядні організації займуться підключенням та налаштуванням двонаправленого GSM лічильника.

Крок 7. Скласти договір купівлі-продажу з Обленерго

Договір купівлі-продажу електроенергії укладається між Обленерго і власником приватного домогосподарства. Ви познайомитеся з представником ОблЕнерго, який огляне СЕС і підпише договір, в якому зафіксовані терміни і спосіб оплати. Заздалегідь подбайте про реквізити в одному з банків для отримання виплат за зеленим тарифом. Їх вам необхідно вказати в тому ж договорі. У ОблЕнерго немає обмежень по вибору банку.

Вітаємо, тепер ви - екологічно відповідальний українець!

P.S. У різних Обленерго процедура може трохи відрізнятися, але суть, порядок і результати залишаються тими ж.